Kirjastokortti

Lainaamiseen tarvitset kirjastokortin. Kirjastokortin voi hankkia Helle-kirjastoista esittämällä henkilötodistuksen. Voit tulostaa ja täyttää kirjastokorttihakemuksen etukäteen. Alle 15-vuotias tarvitsee huoltajalta suostumuksen kirjastokortin hankkimiseen. Ensimmäinen kortti on maksuton, seuraavasta kortista peritään maksu.
> Kirjastokorttihakemus-yksityishenkilö (tulostettava versio)

Pidä yhteystietosi ajan tasalla! Kirjastokortin tiedot on päivitettävä kolmen vuoden välein. Jos yhteystietosi muuttuvat, ilmoita muutoksista kirjastoosi tai tee muutokset verkkokirjastossa Oma tili -sivulla kohdasta Tee osoitteenmuutospyyntö. Osoitetiedot eivät päivity automaattisesti, vaan lähtevät lomakkeella kirjastoon päivitettäviksi. Nimenmuutoksen voit tehdä vain paikan päällä kirjastossa henkilötodistuksen esittämällä

Yhteisö voi saada käyttöönsä yhteisökortin. Kysy lisää omasta kirjastostasi.
> Kirjastokorttihakemus-yhteisö (tulostettava versio)

Sama kirjastokortti käy kaikissa Helle-kirjastoissa. Vanhat kirjastokortit toimivat edelleen

Jos korttisi katoaa, ilmoitathan siitä välittömästi kirjastoon. Kortinhaltija on vastuussa kortille lainatusta aineistosta. Alle 15-vuotiaan lainoista vastaa huoltaja.

> Helle tietosuojaseloste

Maksut ja käyttösäännöt

Hankkiessasi kirjastokortin sitoudut noudattamaan Helle-kirjastojen käyttösääntöjä. Käyttösääntöihin voit tutustua tästä.
> Käyttösäännöt

Myöhästyneestä aineistosta peritään maksuja. Kirjasto voi periä joistakin palveluistaan myös muita maksuja.
> Laina-ajat ja maksut

Lainaus, palautus ja uusiminen

Lainaus

Joissakin kirjastoissa lainausautomaattien käyttämiseksi tarvitaan nelinumeroinen tunnusluku. Jos sinulla ei ole vielä tunnuslukua, sen voi pyytää kirjastosta. Tunnuslukua ei anneta puhelimitse tai sähköpostitse. Lainataksesi aineistoa kirjastossa tarvitset joko fyysisen kirjastokortin tai mobiiliversion kirjastokortista. Helle-kirjastot suosittelevat mobiilikortin käyttämiseen Stocard-sovellusta. Huom! Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi käyttäessäsi mobiilikorttia.

Aineiston eräpäivä käy ilmi lainauskuitista tai verkkokirjastosta lainat-välilehdeltä. Laina-aika vaihtelee aineiston mukaan, tarkemmat laina-ajat ja lainojen enimmäismäärät näet tästä:
> Laina-ajat ja maksut
.
Aineisto on palautettava kirjastoon eräpäivään mennessä kirjaston aukioloaikana tai uusittava verkkokirjastossa viimeistään eräpäivän päättyessä.

Palautus

Voit palauttaa lainasi mihin tahansa Helle-kirjastoon. Joissakin Helle-kirjastoissa on käytössä palautusluukku. Lainojen palautus luukkuun tapahtuu omalla vastuulla. Luukkuun palautetut lainat rekisteröityvät palautetuiksi vasta seuraavana aukiolopäivänä.

Uusiminen

Lainojen uusimiseen verkkokirjastossa tarvitset nelinumeroisen tunnusluvun. Lainat voi myös uusia soittamalla kirjastoon ja käymällä kirjastossa. Löydät oman kirjastosi yhteystiedot kohdasta Helle-kirjastot.

Lainoja voi uusia korkeintaan 6 kertaa, jos niistä ei ole varauksia. Pikalainoja ei voi uusia. Aineistoa, josta on lähetetty lasku, ei voi uusia.

Muistutukset

Voit halutessasi saada eräpäivämuistutuksen erääntyvistä lainoista sähköpostitse tai tekstiviestitse. Ota muistutus käyttöön verkkokirjaston viestiasetuksista. Lainakuitissa ja verkkokirjastossa ilmoitettu palautuspäivä on sitova, vaikka eräpäivämuistutus ei tulisi perille teknisen häiriön vuoksi. Lainaajana olet vastuussa lainaamastasi aineistosta. Tuhoutunut ja kadonnut aineisto on korvattava. Lainausoikeuden voi menettää tilapäisesti.

Varaukset

Voit varata aineistoa omassa kirjastossasi tai verkkokirjastossa. Helle-kirjastojen aineiston varaaminen on maksutonta.

Jos varaus jää noutamatta tai perumatta ennen noutoajan päättymistä, siitä peritään maksu. Varauksen voi perua verkkokirjaston kautta, jos sitä ei ole vielä käsitelty. Jos varaus on jo käsiteltävänä, ota yhteyttä kirjastoon.

Varatun aineiston saapumisesta saat noutoilmoituksen sähköpostitse, tekstiviestinä tai kirjeenä. Voit määritellä ilmoitustavan kirjautumalla verkkokirjastoon tai asioidessasi kirjastossa. Noutoilmoituksessa mainitaan varauksen viimeinen noutopäivä.

Kun noudat varauksia omatoimisesti löydät ne oman varaustunnisteen avulla. Kysy lisää omasta kirjastostasi.

Hankintaehdotus

Voit tehdä hankintaehdotuksen aineistosta, jonka mielestäsi soisit löytyvän kirjastosta. Varmista ennen hankintaehdotuksen jättämistä, ettei teosta jo löydy omasta kirjastostasi.

> Hankintaehdotus

Kaukopalvelu

Kaukopalvelu asiakkaille

Jos jotain aineistoa ei löydy Helle-kirjastojen kokoelmista, voit tilata sen kaukolainaksi oman kirjastosi kautta.

Kaukolaina tarkoittaa Helle-kirjastojen ulkopuolelta tulevia lainoja, aineisto välitetään kaukolainana muualta Suomesta tai ulkomailta omaan kirjastoosi. Kaukolainat ovat maksullisia. Kaukolainaksi tilattu aineisto saapuu yleensä kahden viikon sisällä, paitsi jos aineisto on lähettävässä kirjastossa lainassa tai jos siitä on varauksia. Kun kaukolaina on noudettavissa, saat siitä noutoilmoituksen. Kaukolainoja ei voi noutaa omatoimikirjastojen aukioloaikoina.

Kaukolainoissa noudatetaan aina kaukolainan lähettäneen kirjaston laina-aikoja ja muita lainaehtoja. Kaukolaina palautetaan aina siihen kirjastoon, josta se on noudettu, ja mahdolliset uusinnat hoidetaan oman kirjaston kautta.

Tee kaukopalvelupyyntö oman kirjastosi kautta. Kaukolainan hinta on yleensä 4-8€/laina.

> Helle-kirjastojen yhteystiedot

Kaukopalvelu kirjastoille

Helle-kirjastot lähettävät muille kirjastoille kaukolainoja maksutta. Kaunolainatilauksen voi tehdä Helle-verkkokirjaston kautta tai ottamalla sähköpostitse yhteyttä siihen kirjastoon, jonka kokoelmiin aineisto kuuluu.

> Helle-kirjastojen yhteystiedot
> Porvoon kaupunginkirjaston kaukopalvelu

Omatoimikirjasto

Omatoimikirjasto laajentaa kirjastojen aukioloaikoja. Kirjastoon on mahdollista tulla myös silloin, kun henkilökunta ei ole paikalla.

Omatoimiaikana kirjaston tiloja, aineistoja ja palveluja voi käyttää lähes samaan tapaan kuin silloin, kun henkilökuntaa on paikalla. Voit lainata ja palauttaa aineistoa automaateilla, lukea lehtiä tai käyttää tietokoneita. Joissakin kirjastoissa voi myös noutaa omat varaukset. Kirjaston tiloissa voi lukea, opiskella tai vain oleskella.

Jos sinulla on Helle-kirjastokortti ja siihen kuuluva tunnusluku (4 numeroa), voit käyttää omatoimikirjastoa.

Kirjastoon pääsee sisään omatoimiaikana syöttämällä kirjastokortinnumeron ja tunnusluvun lukijaan.

Omatoimikirjastoon kirjaudutaan sisään henkilökohtaisesti. Lapset pääsevät vanhempien kanssa sisään ilman erillistä kirjautumista.

> Inkoon pääkirjasto
> Liljendalin kirjasto (Loviisa)
> Gammelbackan kirjasto (Porvoo)
> Kevätkummun kirjasto (Porvoo)
> Tenholan kirjasto (Raasepori)
> Söderkullan kirjasto (Sipoo)

Itsepalveluaika Pornaisten kirjastossa

Itsepalveluaika tarkoittaa sitä, että kirjaston ovi avautuu ja palautusluukku sulkeutuu arkisin aina klo. 9.00. Kirjaston aukioloajat ovat siis pidentyneet ja kirjastoon pääsee ilman ovikoodeja lainaamaan ja palauttamaan aineistoa automaatilla, lukemaan, käyttämään tietokonetta tai vaikka tutustumaan Pellavasalin näyttelyyn.

Kirjastossa on myös itsepalveluaikana paikalla henkilökuntaa, mutta he työskentelevät silloin muissa työtehtävissä.

> Pornaisten kirjasto

Tietokoneet, Digitointi ja it-opastus

Joissakin Helle-kirjastoissa voit varata tietokoneen käyttöösi sähköisen eBooking-ajanvarausjärjestelmän kautta. Kirjautumiseen tarvitset kirjastokortinnumeron ja nelinumeroisen tunnusluvun.

> Porvoon kirjastojen eBooking
> Sipoon kirjastojen eBooking

Digitointi ja editointi

Osa Helle-kirjastoista tarjoaa digitointipalveluja eli analogisen aineiston, esim. vanhojen kotivideoiden, C-kasettien ja diojen, muuntamista digitaaliseen muotoon.

> Digitointimahdollisuudet Inkoon kunnankirjastossa
> Digitointimahdollisuudet Raaseporin kaupunginkirjastossa

Helle-kirjastot järjestävät digiopastuksia eri teemoista. Kysy lisää omasta kirjastostasi.

Muut palvelut

Kirjastojen vuokrattavat tilat

Osassa Helle-kirjastoissa on vuokrattavia tiloja, kuten kokoushuoneita, näyttelytiloja ja tutkijanhuoneita. Kysy lisää omasta kirjastostasi

Kotiseutukokoelmat

Kotiseutukokoelman tarkoituksena on paikallisen kulttuuri- ja tietoperinnön säilyttäminen. Kirjastojen kotiseutukokoelmiin sijoitetaan omaa kotiseutua koskevaa tai omalla kotiseudulla asuvien ja asuneiden tekijöiden tekemää aineistoa. Kysy lisää omasta kirjastostasi.