Haku

Kirjastokortti

Kirjastokortti viuhka

Voit hankkia kirjastokortin Helle-kirjastoista esittämällä henkilötodistuksen. Ensimmäinen kortti on maksuton. Kun hankit kirjastokortin sitoudut noudattamaan Helle-kirjastojen käyttösääntöjä.

Alle 15-vuotias tarvitsee huoltajalta suostumuksen kirjastokortin hankkimiseen.

Voit tulostaa ja täyttää kirjastokorttihakemuksen etukäteen. Kun haet korttia, esitä henkilökortti, passi tai jokin muu henkilötodistus, jonka kirjasto hyväksyy. Sama kirjastokortti käy kaikissa Helle-kirjastoissa.

Helle-kirjastoilla hyväksyttäviä henkilöllisyystodistuksia ovat:

 • EU-maiden henkilötodistukset
 • passi
 • suomalainen ajokortti
 • kuvallinen KELA-kortti (alle 18-vuotiailta myös kuvaton KELA-kortti)
 • Suomessa sijaitsevan vastaanottokeskuksen asukaskortti
 • Maahanmuuttoviraston myöntämä oleskelulupakortti

 • Kirjastokorttihakemus-yksityishenkilö.pdf (tulostettava versio)

  Jos korttisi katoaa, ilmoita siitä välittömästi kirjastoon. Kortinhaltija on vastuussa kortille lainatusta aineistosta. Alle 15-vuotiaan lainoista vastaa huoltaja.


  Pidä yhteystietosi ajan tasalla! Kirjastokortin tiedot on päivitettävä kymmenen vuoden välein. Jos yhteystietosi muuttuvat, ilmoita muutoksista kirjastoosi tai tee muutokset verkkokirjastossa Oma tili -sivulla kohdasta Tee osoitteenmuutospyyntö. Osoitetiedot eivät päivity automaattisesti, vaan lähtevät lomakkeella kirjastoon päivitettäviksi. Nimenmuutoksen voit tehdä vain paikan päällä kirjastossa henkilötodistuksen esittämällä.

  Helle tietosuojaseloste.pdf

  Käyttösäännöt.pdf

  Yhteisökortti

  Yhteisö voi saada käyttöönsä yhteisökortin. Kysy lisää omasta kirjastostasi.
  Kirjastokorttihakemus-yhteisö.pdf (tulostettava versio)

  Lainaus, palautus ja uusiminen

  Lainaus

  Lainataksesi aineistoa kirjastossa tarvitset joko fyysisen kirjastokortin tai mobiiliversion kirjastokortista. Huom! Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi käyttäessäsi mobiilikorttia.

  Joissakin lainausautomaattien käyttämiseksi tarvitaan kirjastokortin lisäksi myös nelinumeroinen tunnusluku. Jos sinulla ei ole vielä tunnuslukua, saat sen kirjastosta. Tunnuslukua ei anneta puhelimitse tai sähköpostitse

  Palautus

  Eräpäivän näet lainauskuitista tai verkkokirjastosta lainat-välilehdeltä. Aineiston eräpäivä käy ilmi lainauskuitista tai verkkokirjastosta lainat-välilehdeltä. Laina-aika vaihtelee aineiston mukaan. Palauta lainasi kirjastoon aukioloaikana tai uusi ne verkkokirjastossa viimeistään eräpäivän päättyessä.

  Voit palauttaa lainasi mihin tahansa Helle-kirjastoon. Joissakin Helle-kirjastoissa on käytössä palautusluukku. Lainojen palautus luukkuun tapahtuu omalla vastuulla. Luukkuun palautetut lainat rekisteröityvät palautetuiksi vasta seuraavana aukiolopäivänä.

  Myöhästyneestä aineistosta peritään maksuja.
  Laina-ajat ja maksut.pdf

  Uusiminen

  Voit uusia lainat 6 kertaa. Lainoja ei voi uusia, jos niissä on varauksia, jos niistä on lähetetty lasku tai jos on pikalainoja. Voit uusia lainasi verkkokirjastossa, soittamalla tai käymällä kirjastolla.

  Muistutukset

  Voit saada eräpäivämuistutuksen erääntyvistä lainoista sähköpostitse tai tekstiviestitse. Ota muistutus käyttöön verkkokirjaston viestiasetuksista. Lainakuitissa ja verkkokirjastossa ilmoitettu palautuspäivä on sitova, vaikka eräpäivämuistutus ei tulisi perille teknisen häiriön vuoksi. Tuhonnut tai kadonnut aineisto on korvattava. Lainaajana olet vastuussa lainaamastasi aineistosta

  Lainausoikeus

  Lainausoikeuden voi menettää tilapäisesti. Saat lainausoikeuden takaisin, kun palautat myöhässä olevan aineiston ja sinulle kertyneitä maksuja on alle 20 euroa.

  Varaukset

  Voit varata aineistoa kirjastossa tai verkkokirjastossa. Helle-kirjastojen aineiston varaaminen on maksutonta.

  Varauksen voi perua verkkokirjaston kautta, jos sitä ei ole vielä käsitelty. Jos varaus on jo matkalla tai noudettavissa, ota yhteyttä kirjastoon.

  Varatun aineiston saapumisesta saat noutoilmoituksen sähköpostitse, tekstiviestinä tai kirjeenä. Voit määritellä ilmoitustavan kirjautumalla verkkokirjastoon tai asioidessasi kirjastossa. Noutoilmoituksessa mainitaan varauksen viimeinen noutopäivä. Jos varaus jää noutamatta tai perumatta ennen noutoajan päättymistä, siitä peritään euron maksu.

  Kun noudat varauksia omatoimisesti löydät ne oman varaustunnuksen avulla. Kysy lisää omasta kirjastostasi.

  Kaukopalvelu

  Kaukopalvelu asiakkaille Kaukolaina kirjapino

  Jos aineisto ei löydy Helle-kirjastojen kokoelmista, voit tilata sen kaukolainaksi oman kirjastosi kautta.

  Kaukolaina tarkoittaa Helle-kirjastojen ulkopuolelta tulevaa lainaa, aineisto välitetään kaukolainana muualta Suomesta tai ulkomailta omaan kirjastoosi. Kaukolainat ovat maksullisia. Kun kaukolaina on saapunut, saat siitä noutoilmoituksen. Kaukolainoja ei voi noutaa omatoimikirjastojen aukioloaikoina.

  Tee kaukopalvelupyyntö valitsemasi kirjastosi kautta. Kotimaisen kaukolainan hinta on yleensä 4-8€/laina.

  Kaukolainoissa noudatetaan aina kaukolainan lähettäneen kirjaston laina-aikoja ja muita lainaehtoja. Kaukolaina palautetaan aina siihen kirjastoon, josta se on noudettu, ja mahdolliset uusinnat hoidetaan saman kirjaston kautta.

  Kaukopalvelu kirjastoille

  Helle-kirjastot lähettävät muille kirjastoille kaukolainoja maksutta. Kaukolainatilauksen voi tehdä Helle-verkkokirjaston kautta tai ottamalla sähköpostitse yhteyttä siihen kirjastoon, jonka kokoelmiin aineisto kuuluu.

  Porvoon kaupunginkirjaston kaukopalvelu

  Omatoimikirjasto

  Omatoimikirjasto laajentaa kirjastojen aukioloaikoja. Kirjastoon on mahdollista tulla myös silloin, kun henkilökunta ei ole paikalla. Omatoimikirjaston käyttämiseen tarvitaan Helle-kirjastokortti ja siihen kuuluva tunnusluku (4 numeroa).

  Omatoimiaikana kirjaston tiloja, aineistoja ja palveluja voi käyttää lähes samaan tapaan kuin silloin, kun henkilökuntaa on paikalla. Voit lainata ja palauttaa aineistoa automaateilla, lukea lehtiä tai käyttää tietokoneita. Joissakin kirjastoissa voi myös noutaa omat varaukset. Kirjaston tiloissa voi lukea, opiskella tai vain oleskella.

  Omatoimikirjastoon kirjaudutaan sisään henkilökohtaisesti. Lapset pääsevät vanhempien kanssa sisään ilman erillistä kirjautumista.

  Hangon pääkirjasto
  Inkoon pääkirjasto
  Liljendalin kirjasto (Loviisa)
  Pornaisten kirjasto
  Gammelbackan kirjasto (Porvoo)
  Karjaan kirjasto (Raasepori)
  Kevätkummun kirjasto (Porvoo)
  Mustion kirjasto (Raasepori)
  Myrskylän kirjasto
  Pukkilan kirjasto
  Tammisaaren kirjasto (Raasepori)
  Tenholan kirjasto (Raasepori)
  Siuntion kirjasto
  Söderkullan kirjasto (Sipoo)

  Tietokoneet, digineuvonta ja digitointi

  Tietokoneet

  Helle-kirjastoissa on käytössä asiakastietokoneita.

  Digineuvonta

  Helle-kirjastot antavat digineuvontaa. Kysy lisää omasta kirjastostasi.

  Digitointi ja editointi

  tietokoneet ja digitointihuone

  Osa Helle-kirjastoista tarjoaa digitointipalveluja eli analogisen aineiston, esim. vanhojen kotivideoiden, C-kasettien ja diojen, muuntamista digitaaliseen muotoon.

  Digitointimahdollisuudet Inkoon kunnankirjastossa
  Digitointimahdollisuudet Raaseporin kaupunginkirjastossa
  Digitointimahdollisuudet Porvoon kaupunginkirjastossa