Sökning

Helle-bibliotekens gemensamma riktlinjer för beståndet

Helle-bibliotekens bestånd används gemensamt av alla Helle-områdets låntagare och materialet kan kostnadsfritt reserveras från ett bibliotek till ett annat. Biblioteken har enats om gemensamma principer för inköp, gallring och magasinering.

Allmänna principer för inköp

Helle-bibliotekens anskaffning följer de målsättningar som bibliotekslagen föreskriver.
Ett mångsidigt bestånd som kontinuerligt förnyas främjar likvärdiga möjligheter till bildning och kultur, tillgången till information samt läskultur och en mångsidig läskunnighet. Det främjar också möjligheterna till livslångt lärande och ett aktivt medborgarskap, demokrati och yttrandefrihet.

Biblioteken skaffar ett omfattande material inom de ramar som budget, utrymmen och utbudet av olika material sätter. Beståndet erbjuder såväl fakta som upplevelser och rekreation och är kopplat till olika användningsområden: studier, arbete och fritid. Beståndet förnyas men material som inte går att få tag i på annat håll bevaras. På biblioteket kan man hitta det nya och det överraskande.

Helle-bibliotekens samling är mångsidig och mångröstad.
I inköpsprocessen beaktas olika åldersgrupper och språktillhörigheter, åsiktsriktningar och världsåskådningar. Målsättningen är att ha ett mångsidigt bestånd på båda de inhemska språken. Hur stor mängd finskspråkigt och svenskspråkigt material som köps in beror på språkfördelningen hos invånarna i de olika kommunerna och av utlåningen av material på finska och svenska på de olika biblioteken. Vi köper också in en mindre del material på andra språk och samlingen kompletteras vid behov med lån från Flerspråkiga bibliotekets samling.

Till biblioteken skaffas både material med stor efterfrågan och smalare material, som svarar mot behov hos mindre kundgrupper.
Antalet exemplar som köps in påverkas av hur stor efterfrågan det är på materialet, vilket uppskattas utifrån statistiken över utlån. Beslut om hur många exemplar som skall beställas grundas framför allt på efterfrågan på längre sikt. Tillfälliga uppgångar i efterfrågan tillgodoses i första hand genom att tillfälligt förkorta lånetiden för populära nyheter. Reservationsköerna kontrolleras regelbundet och vid behov köps fler exemplar in.

Material som köps in till biblioteken stödjer lokal och nationell kultur och samlingarna har en stark koppling till det kulturella arvet. Till biblioteken skaffas lokala författares verk och material om lokalhistoria. Till samlingarna skaffas i mån av möjlighet och resurser även smalare, för allmänheten mindre känt material.

Helle-biblioteken strävar efter att undvika överlappningar i anskaffningen av mindre efterfrågat material.
När olika bibliotek skaffar olika titlar till den gemensamma samlingen får vi ett bredare utbud av till exempel hobbyböcker, böcker med stor stil och litteratur på andra språk än finska och svenska.

De olika Helle-biblioteken kan ha egna principer för anskaffning som kompletterar de gemensamma riktlinjerna och svarar mot lokala specialbehov. Biblioteken kan profilera sig på olika sätt när olika, och olika stora verksamhetsmiljöer och grupper av användare tas i beaktande vid materialanskaffning. Målet är att varje Helle-bibliotek ska ha ett aktuellt och tillräckligt stort basbestånd av det som efterfrågas i hela bibliotekssamarbetets verksamhetsområde. Utöver basbeståndet kan biblioteket utifrån tillgängliga resurser komplettera enligt den egna kundgruppens behov av material.

Biblioteksanvändarna kan via nätbiblioteket ge inköpsförslag till valfritt bibliotek. Beslutet om huruvida ett föreslaget verk köps in eller inte tas utifrån Helle-bibliotekens allmänna inköpsprinciper och bibliotekets egen linjedragning.

Biblioteken kan i mån av möjlighet ta emot bokdonationer.
Alla bibliotek bestämmer själva om de tar emot donationer och i hur stora mängder. Principerna för vilka böcker som tas emot är samma som vid övrig anskaffning, vilket leder till att inte alla donerade böcker tas in i bibliotekets samling. Böcker som har donerats kan även skänkas vidare eller återvinnas.

Inköpsprinciper för olika slag av biblioteksmaterial

Tryckta böcker

Böckerna står för den största delen av den fysiska bibliotekssamlingen. Helle-bibliotekens gemensamma mål är att årligen köpa in 300 böcker per tusen invånare.

Barn- och ungdomslitteratur

Beståndet främjar barns och ungas läsning och läsförmåga och tillgodoser behoven hos familjer, skolor och daghem. Vid inköp av barn- och ungdomslitteratur beaktas det material som behövs i samarbetet med skolor och småbarnspedagogiken på hela biblioteksnätverkets nivå. Populära bokserier och böcker som handlar om populära ämnen skaffas om möjligt i flera exemplar till biblioteket. Helle-biblioteken strävar efter att årligen köpa in ett exemplar av en barn- och ungdomsbok per varje invånare som är under 15 år.

E-material

Helle-biblioteken köper gemensamt tjänster som tillhandahåller e-material, så som e-böcker, ljudböcker, filmer och musik. I en del av tjänsterna har tjänsteleverantören färdigt definierat utbudet. I en del av tjänsterna väljs och skaffas licenserna centraliserat för hela Helle-nätverket med beaktande av samma inköpsprinciper som vid köp av annat material. Valet görs bland de e-böcker och ljudböcker som beviljats licens för biblioteksbruk. Vi följer regelbundet med användningen av e-material och utgående från utlåningsstatistiken avgör vi hur stor del av materialbudgeten som ska användas till e-material. Utöver de gemensamma e-materialen kan ett enskilt Helle-bibliotek även skaffa andra databaser för sina egna kunder, till exempel e-tidningstjänster.

Tidningar och tidskrifter

De dagstidningar som skaffas till biblioteken kan endast läsas på plats på biblioteket. Tidskrifter kan reserveras till andra bibliotek. Helle-biblioteken strävar efter att årligen köpa in 12 tidskriftsårgångar per tusen invånare. Tidningsutbudet kompletteras i en del av biblioteken med e-tidningar.

Audiovisuellt material

Biblioteken kan skaffa dvd- och blu-ray-filmer, ljudböcker på cd, konsolspel samt musikmaterial, så som cd-skivor och noter. Alla bibliotek köper inte in alla slags material. Inköpen av AV-material begränsas av vilka titlar som erbjuds biblioteken; t.ex. alla filmer får inte biblioteksrättigheter. Vid inköp av dvd- och blu-ray-filmer läggs huvudvikten vid titlar som på grund av ensamrätt inte erbjuds via bibliotekets tjänster för e-material. En del av biblioteken har även Celias cd-ljudböcker i sin samling och på biblioteken kan man få rättigheter till Celias nätbibliotek. Celias material är avsett enbart för personer som har svårt att läsa tryckt text på grund av funktionsnedsättning, sjukdom eller motsvarande.

Föremål

Biblioteken beslutar själva om de föremål som skaffas till samlingen, det kan gälla till exempel brädspel och motionsredskap. Föremålen kan i regel inte reserveras till andra bibliotek, utan de lånas från sina hembibliotek.

Begränsningar gällande materialinköp

Vissa typer av material köps in till Helle-biblioteken i begränsad omfattning eller inte alls.

Kursböcker skaffas om de är efterfrågade och kan vara av allmänt intresse. T.ex. vetenskaplig litteratur som behandlar ett begränsat ämne beställs i första hand som fjärrlån och skaffas inte till Helle-bibliotekens eget bestånd. I regel köper biblioteket inte in läroböcker för grundskolan eller gymnasiet och inte heller kursböcker på andra språk än finska och svenska. Enskilda bibliotek kan ha andra linjedragningar gällande inköp av läro- och kursböcker ifall biblioteket beslutat om samarbete med en viss läroanstalt.

Böcker utgivna på eget förlag skaffas i regel endast om författaren kommer från bibliotekets närområde. Vad gäller övrig litteratur utgiven på eget förlag iakttas noggrant övervägande.

Material som inte lämpar sig för biblioteksbruk är t.ex. leksaks- eller dekalböcker och många uppgifts- och pysselböcker. Vi strävar efter att till biblioteket skaffa material som är av god fysisk kvalitet och har lång livslängd.

Material som inte är tillgängligt kan inte skaffas till bibliotekets bestånd. T.ex. finns inte alla filmer, e-böcker och e-ljudböcker att få med biblioteksrättigheter. En tryckt bok kan inte skaffas till biblioteket om den är slutsåld.

Gallring

Som motvikt till inköp att nytt material gallrar vi även material från Helle-bibliotekens samlingar. En bok eller annat biblioteksmaterial kan avskrivas om:

  • > den är i dåligt skick, trasig eller smutsig
  • > dess innehåll är föråldrat: t.ex. uppgifterna i en fackbok är inte längre är aktuella eller den har ersatts av en ny upplaga
  • > den har varit försvunnen en längre tid
  • > efterfrågan har sjunkit: boken kanske köptes in i många exemplar på grund av stor efterfrågan, om efterfrågan senare sjunker avskrivs överflödiga exemplar
  • > den inte har varit utlånad alls på länge, eller utlåningen är mycket liten jämfört med andra liknande böcker
  • > materialet inte längre ryms i hyllan: då gallras med början bland det äldsta och minst efterfrågade materialet

Dock avskrivs inte en bok eller annat material från Helle-bibliotekens samlingar om:

  • > det är fråga om en klassiker
  • > den är kulturhistoriskt eller lokalhistoriskt betydelsefull
  • > den är en innehållsmässigt heltäckande och användbar bok inom ett område där det saknas nyare litteratur

Vi strävar efter att ha böcker i dessa kategorier i minst två exemplar i Helle-bibliotekens gemensamma samling.

Biblioteken kan sälja avskrivet material enligt egen prissättning. Avskrivet material kan inte reserveras och material avskrivs inte enligt önskemål från en kund. Biblioteken kan skänka bort avskrivet material gratis eller donera det vidare. Avskrivet material som inte säljs eller doneras vidare sorteras som avfall.

Magasinering

En del av Helle-bibliotekens bestånd har flyttats till bibliotekens magasin. Magasinerat material kan lånas och det kan reserveras i nätbiblioteket. Alla bibliotek har inte egna magasin. Utöver de egentliga magasinsbestånden har en del bibliotek säsongsmagasin för julböcker och annat material som endast efterfrågas under en del av året.

Helle-biblioteken magasinerar:

  • > i huvudsak finsk- och svenskspråkiga böcker, vid behov enstaka böcker på andra språk
  • > olika kommuners lokal- och hembygdsmaterial
  • > kulturhistoriskt värdefullt material
  • > klassiker, även olika slags utgåvor (illustrerade, olika översättningar)

Varastoissa ei säilytetä:

  • > material i dåligt skick
  • > faktaböcker med föråldrat innehåll, om boken inte har speciell historisk betydelse

Om ett verk inte magasineras i Helle-biblioteken utan avskrivs, skickas det till det landsomfattande Depåbiblioteket, förutsatt att det inte redan finns i Depåbibliotekets samlingar. Från Depåbiblioteket kan boken beställas som fjärrlån.